bahan-bahan :
daging
1 biji tomato( dipotong 4)
1" halia (dipotong panjang2)
3 biji cili api *ditumbuk
2 biji cili merah *ditumbuk
2 ulas bwg merah *ditumbuk
2 ulas bwg putih *ditumbuk
1/2 cawan air
kunyit hidup
minyak masak
gula,garam,perasa
cara-caranya :
1- gaulkan dgg dengan garam dan kunyit terlebih dahulu
2- panaskan minyak , masukan dgg yg diperap td,goreng sehingga pecah
minyak dan dibiarkan seketika dn ketepikan
3- tumis bahan tumbuk tadi ( *ditumbuk ) sehingga naik bau... kemudian gaulkan
dgg sehingga sebati,msukan 1/2 cawan air,biarkan mendidih, kemudian
masukan tomato,halia, bersama garam, perasa dn sedikit gula ...pastikan dgg
btul2 msk ttp le api...siap
selamat mencuba.