Asam Pedas Johor Pasti Menjadi
meh sini ak nk share sikit resepi AsaM PeDas JOHOR pasti menjadi simple n mudah gile,yang penting EN.Somi suka,resepi ni ikut suka nk masukan ayam ke,dgg ke,ikan,semua sedap n mengena dengan selere,nak pulak makan nasi tengah panas-panas shahduuuu oiiii...
hehehe okey panjang pulak karangan aku nih...jom bace resepi kat bawah,jgn bace jer kena try test buat hokey....
BAHAN-BAHAN :
1/2 ikan pari
12 biji cili kering
2 biji bawang sederhana besar
1 biji bawang putih
1 batang serai (dititik)
1 batang bunga kantan (dibelah dua)
1 mangkuk air asam jawa
secekak daun kesum
belacan
kunyit hidup
garam, gula & perasa
minyak untuk menumis
BAHAN KISAR :
12 biji cili kering @ atau lebih
2 biji bawang sederhana besar
2 biji bawang putih
belacan
kunyit hidup
cara-caranya :
panaskan minyak , ,tumis bahan kisar tadi sampai pecah minyak , kemudian masukan air asam jawa tadi , biarkan mendidih seketika baru masukan serai ,daun kesum, dan bunga kantan ,ikan pari ,perasa,garam dan sedikit gula,ikut selera masing-masing,biar sebentar sehingga kuah menjadi pekat ,pastikan ikan betul-betul masak,kalau dh ok...boleh la dihidangkan....
selamat mencuba