Breaking News
recent

Kari Ramunggai



BAHAN-BAHAN :
  • 4 batang Buah remunggai
  • Udang /sotong sederhana besar
  • 3 bijik Cili padi
  • 2 bijik Bawang merah
  • 2 bijik Bawang putih
  • 1" Halia
  • 1 asam keping
  • Serbuk kari daging
  • Serbuk kari ikan
  • Kunyit
  • Santan
  • Air secukupnya
  • Garam

CARA-CARANYA :
  • Buah remunggai dikikis buang kulit hijaunya,
  • Cili padi, halia, dan bawang ditumbuk, gaul dengan sebuk kari daging dan ikan,
  • serta kunyit, masuk air sedikit.
  • Kemudian tumis sampai masak dan sedikit garing.Masukkan sedikit air, asam keping, kacang ramunggai,udang atau sotong Masak sampai lembut,bila sudah lembut, masukkan santan dan perasa
  • Renihkan bila sudah masak siap untuk dihidang.

Selamat mencuba!

Unknown

Unknown

Powered by Blogger.